Επιπεφυκίτιδα

Η  επιπεφυκίτιδα ("Ροζ μάτι" η κοινή ονομασία) είναι μια φλεγμονή ή λοίμωξη του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκώς είναι το εξωτερικό περίβλημα του σκληρού χιτώνα (του λευκού μέρους του ματιού). Το μάτι εμφανίζεται ροζ, όταν έχετε επιπεφυκίτιδα, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία του επιπεφυκότα διαστέλλονται. Η επιπεφυκίτιδα συχνά συνοδεύεται από εκκρίματα, αλλά η ποιότητα της όρασης είναι συνήθως φυσιολογική και η δυσφορία που προκαλεί ήπια.

Είτε μια βακτηριακή, ή μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Οι ιογενείς επιπεφυκίτιδες είναι πολύ πιο συχνές. Μια ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και συχνά συνοδεύεται από μια αναπνευστική λοίμωξη (ή γριππώδη συνδρομή). Αντιβιοτικές σταγόνες ή αλοιφές συνήθως δεν βοηθούν, αλλά μια συμπτωματική θεραπεία, όπως δροσερά επιθέματα ή αποσυμφορητικές σταγόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο η μόλυνση εξελίσσεται.

Σε αντίθεση με την ιογενή επιπεφυκίτιδα, η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ποικιλία αντιβιοτικών οφθαλμικών σταγόνων ή αλοιφών, που συνήθως θεραπεύουν τη μόλυνση λίγες ημέρες.

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι πολύ μεταδοτική. Όταν κάποιος πάσχει από επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά μόνο αυτός κάποιες πετσέτες ή μαξιλαροθήκες και θα πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια του. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνει στο σπίτι.

Οι επιπεφυκίτιδα δεν προκαλείται μόνο από μολύνσεις. Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Τυπικά, τα άτομα με αλλεργική επιπεφυκίτιδα έχουν φαγούρα στα μάτια τους, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Για την αντιμετώπιση αυτής της φαγούρας χρησιμοποιούνται οφθαλμικές σταγόνες. Για τη χρήση σταγόνων που εμπεριέχουν στεροειδή, είναι απαραίτητη η σύσταση από τον οφθαλμίατρο σας.

Τέλος να επισημανθεί ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις “Ροζ ματιού” αποτέλεσμα φλεγμονής του επιπεφυκότα. Μερικές φορές πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως οι μολύνσεις, μια βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα, μια πολύ σοβαρή περίπτωση γλαυκώματος, ή φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να προκαλέσει το ροζ χρώμα στον επιπεφυκότα. Η όραση είναι συνήθως φυσιολογική, όταν το ροζ μάτι προκαλείται από επιπεφυκίτιδα. Αν η όραση σας έχει αλλοιωθεί ή αισθανθείτε πόνο στα μάτια σας, συνιστάται να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα