Κερατοκώνος

Τι είναι ; 

Μια σπάνια εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδούς (διάφανη και διαυγής μεμβράνη του οφθαλμού) αμφοτερόπλευρη σε ποσοστό περίπου 85%, κατά την οποία ο κερατοειδής λεπταίνει στο κέντρο του με συνέπεια την προοδευτική μείωση της οπτικής οξύτητας, (που δε βελτιώνεται ούτε με τη χρήση φακών επαφής). Ο ρόλος της κληρονομικής προδιάθεσης ερευνάται . Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν 10% των ατόμων με κερατόκωνο να έχουν συγγενικό άτομο με το ίδιο πρόβλημα.

Ο κερατοειδής λαμβάνει το χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα. Τα πρώιμα συμπτώματα εμφανίζονται στην εφηβεία, μείωση της οράσεως λόγω του ανώμαλου αστιγματισμού που αναπτύσσεται, έντονη φωτοφοβία, δυσανεξία (αίσθηση ξένου σώματος), ερεθισμός (κόκκινα μάτια). Σημειώνεται ότι η εξέταση σε κάθε οφθαλμό διαφέρει.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Στο πρώτο στάδιο της νόσου η διόρθωση της οράσεως γίνεται με γυαλιά που περιέχουν αστιγματισμό. Καθώς η νόσος εξελίσσεται το διαθλαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ημίσκληρους φακούς επαφής. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής εντούτοις δε ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. (Σημείωση: Μετά την ηλικία των 40-45 ετών μια ήπια μορφή κερατόκωνου σπάνια επιδεινώνεται.)

Ωφελεί η ενστάλαξη ενυδατικών κολλυρίων ιδίως  σε άτομα που φορούν ημίσκληρους φακούς επαφής και σε περίπτωση που υπάρχει οίδημα του κερατοειδούς

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε προχωρημένες καταστάσεις.

  • Διαμπερής κερατοπλαστική: δηλαδή μεταμόσχευση κερατοειδούς. Με αυτή τη μέθοδο η όραση βελτιώνεται αλλά ενέχει και επιπλοκές.
  • Tοποθέτηση στο στρώμα του κερατοειδούς ακρυλικών ημικυκλικών δακτυλίων με σκοπό την ελάττωση του αστιγματισμού και συνεπώς την βελτίωση της οράσεως.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης της πάθησης, η cross linking, που στοχεύει στη σκλήρυνση του κερατοειδούς και σταθεροποίηση της οπτικής οξύτητας. Αυτή εφαρμόζεται σε  πρόωρα στάδια της νόσου σε επιλεγμένα άτομα που ο κερατοειδής τους δεν έχει κεντρική θόλωση. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται υπό άσηπτες συνθήκες και με τοπική αναισθησία (ενστάλαξη αναισθητικού κολλυρίου στον κερατοειδή). Αρχικά αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς και ακολουθεί η ενστάλαξη διαλύματος ριβοφλαβίνης (βιταμίνη B2). Εν συνεχεία ακολουθεί η ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Τέλος τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής που αφαιρείται μετά από 3-4 μέρες.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα