Κάπνισμα και Οφθαλμολογικές Παθήσεις

Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση,  καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Το κάπνισμα επίσης συνδέεται με οφθαλμολογικές παθήσεις.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια μας;

Οι καπνιστές έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη,  θόλωσης δηλαδή του διαυγή φακού του ματιού. Ο καταρράκτης προκαλεί διάφορα προβλήματα όρασης, όπως θολή μακρινή όραση, φωτοευαισθησία, απώλεια της κεντρικής όρασης και δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων. Όταν τα γυαλιά οράσεως και οι μεγεθυντικοί φακοί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον τον πάσχοντα, ή όταν ο καταρράκτης εξελίσσεται και στα δύο μάτια, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική λύση.

Το κάπνισμα επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης στην ωχρά κηλίδα.  Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας από άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχει δύο τύπους :

Την ξηρού τύπου (ή ατροφική) και την υγρού τύπου (εξιδρωματική ή νεοαγγειακή)  Στην ξηρού τύπου εκφύλιση ο αμφιβληστροειδής σταδιακά ατροφεί.  Δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη θεραπεία για αυτό το είδος της εκφυλιστικής νόσου. Στην υγρού τύπου, νέα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας διαρροή υγρού ή αίματος και καταστροφή της ωχράς κηλίδας, του τμήματος δηλαδή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση. Μόνιμη απώλεια της όρασης μπορεί να συμβεί και με τους δύο τύπους της εκφύλισης της ωχράς,  συνεπώς η προσπάθεια πρόληψης καθίσταται υψίστης σημασίας.

Το οπτικό νεύρο είναι επίσης ευαίσθητο στις βλάβες από το κάπνισμα. Τα άτομα με κακή διατροφή που καπνίζουν πολύ και πίνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ διατρέχουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης,η ονομαζόμενη τοξική αμβλυωπία. Ορισμένα προβλήματα του οπτικού νεύρου, όπως η οπτική νευροπάθεια του Leber, έχουν κληρονομικό χαρακτήρα και οι άνθρωποι με αυτή την πάθηση που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασης. Μερικοί ασθενείς με νόσο του θυρεοειδούς (που ονομάζεται νόσος του Graves) μπορεί επίσης να έχουν οφθαλμολογικές συνέπειες. Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την υγεία των ματιών τους, ενώ επιπτώσεις και στην οξύτητα  της όρασης είναι επίσης ενδεχόμενες.

Οι άνθρωποι που δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για τη σωστή ενυδάτωση των ματιών τους, υποφέρουν από μια διαταραχή γνωστή ως  ξηροφθαλμία. Για αυτούς τους ανθρώπους, το κάπνισμα είναι σημαντικός ερεθιστικός παράγοντας και οδηγεί σε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους (φαγούρα, τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια και δακρύρροια).

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την οφθαλμολογική υγεία του εμβρύου και του νεογνού;

Μελέτες επίσης καταδεικνύουν ισχυρή διασύνδεση μεταξύ του καπνίσματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του κινδύνου εμφάνισης βακτηριακής μηνιγγίτιδας κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Ο κίνδυνος της μηνιγγίτιδας είναι πέντε φορές υψηλότερος μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός άλλων σοβαρών προβλημάτων η μηνιγγίτιδα παιδικής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κερατοειδούς και “κόκκινο μάτι”. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό και τα ελλειποβαρή νεογνά.. Τέλος  η οξυγονοθεραπεία που χορηγείται στα πρόωρα βρέφη για να τα διατηρήσει στη ζωή,  μπορεί να προκαλέσει αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, προκαλώντας μόνιμη βλάβη στην όραση του βρέφους.

Ενημερωθείτε. Χρησιμοποιείστε την επαγγελματική βοήθεια που παρέχουν οι φορείς υγείας και διακόψτε το κάπνισμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μέλος του eye-med.gr

Προτεινόμενα Άρθρα